Het rijdend verleden
In het Rijtuigmuseum, dat gevestigd is in een prachtig gebouw aan de achterzijde van de museumboerderij, kun je authentieke rijtuigen van dichtbij bekijken. Alle rijtuigen zijn in topconditie en worden tijdens de tien Westfriese Donderdagen van stal gehaald om hun ronde door Schagen te maken. Om u ook op andere dagen van de pracht en praal te laten genieten vertonen wij een film van de optocht door Schagen.
Historie
Al meer dan 60 jaar gaan tijdens de Westfriese Donderdagen authentieke, historische wagens, zoals speelwagens, koetsen, sjezen en tilburry’s in optocht door Schagen.
Buiten deze donderdagen stonden deze wagens, die eigendom zijn van de Westfriese Folklore, dicht opeen gepakt in een wagenloods achter Museumboerderij Vreeburg. Tentoonstellen voor het publiek was niet mogelijk, wat bijzonder jammer was. Bovendien kampten de Folklore en Vreeburg met ruimtegebrek. Museum Vreeburg had dringend behoefte aan depot- en werkruimte; de Folklore had ruimte nodig om de rijtuigen te onderhouden en de voor uitleen bestemde Westfriese kleding te bewaren.
Gezamenlijk is toen het initiatief genomen om te proberen een Rijtuigmuseum van de grond te krijgen om de ruimteproblemen op te lossen. Met eigen middelen, een legaat, subsidies en andere bijdragen, waaronder een actie van de Schager serviceclubs, is het gelukt de financiering rond te krijgen. In 2008 was het Rijtuigmuseum gereed, waardoor het mogelijk werd de rijtuigen te exposeren.
Onderhoud rijtuigen
In het Rijtuigmuseum staan vele prachtige wagens tentoongesteld, die tijdens de Westfriese Donderdagen mee rijden in de optocht. De rijtuigen zijn eigendom van de Westfriese Folklore. Om alle wagens rijdend te houden is er veel onderhoud nodig. Een groep enthousiaste vrijwilligers is wekelijks bezig met smeedwerk, schilderwerk, stofferen etc..
Vrijwilligers gezocht
Het museum wordt helemaal gerund door vrijwilligers. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar uitbreiding van de groep. Wil je deel uitmaken van één van onze teams: vraag informatie of meld je via info@museumvreeburg.nl.