Exposities 2022
Freek van Rooij (1923-2006) stadsfotograaf
In de periode 1960-2000 wandelde Freek van Rooij vaak door Schagen. Hij legde het straatbeeld vast. Wat toen ogenschijnlijk onbelangrijke zaken waren, wordt nu anders bezien. Hij fotografeerde panden die gesloopt zouden worden, maar ook panden, die tot nu toe zijn blijven staan.
Piet Wit heeft voor ons op verschillende door Freek van Rooij gefotografeerde plaatsen de huidige situatie vastgelegd. Hiernaast ziet u 2 voorbeelden van talrijke foto’s die in het museum zijn te bewonderen.
Bij de balie van ons museum kunt u een fotoboekje kopen (€ 2,50) met een stadswandeling, die u langs de gefotografeerde panden voert.
Wilt u meer weten over het leven en werken van Freek van Rooij? Klik dan hier.
Tijdens deze expositie vertonen wij op de tentoonstellingszolder een film, in 1965 gemaakt door de Nederlandse Blindenbond, die ook een mooi beeld geeft van Schagen.
Miniatuur Rijtuigen
Onze bestaande collectie is uitgebreid met modellen van de heer Breedveld uit Hendrik Ido Ambacht. Na een bezoek aan ons museum doneerde hij een klein dozijn rijtuigen, die nu staan te pronken in een vitrinekast, geschonken door het Zijper Museum en door onze vrijwilligers omgebouwd, zodat deze unieke collectie van alle kanten kan worden bewonderd.
Baby op de boerderij
Met trots tonen we in de voorkamer een deel van onze collectie, dat met geboorte en zorg voor de baby te maken heeft.
Het pronkstuk is de wieg uit 1890, die in 1997 opnieuw werd bekleed door D. Tulp. Hierbij werd gebruik gemaakt van oud kant.
De doopjurk, slofjes, jurkjes, oude kinderstoel etc. zijn beslist een bezoekje waard!

Majolica
Wij stellen enkele mooie stuks Majolica tentoon. Majolica is een grof en broos aardewerk met bonte schilderingen, niet geschikt voor gebruik, puur voor de sier.
Majolica is een verbastering van Mallorca, het Middeleeuwse centrum voor de productie van dit aardewerk,
De tentoongestelde schotels zijn gevonden bij graafwerkzaamheden rond een boerderij in De Gouwe-Hoogwoud.

Symboliek in West-Friese Streekdracht
Symboliek in de klederdracht is vergeten. Voorheen kon men aan de kleding en de sieraden zien hoe de maatschappelijke positie van de draagster was. In de tentoonstelling wordt hier aandacht aan geschonken.
